Направо към основното съдържание
Европейска комисия
Стратегически диалог относно бъдещето на селското стопанство в ЕС

Земеделските стопани играят решаваща роля за нашето настоящо и бъдеще

Благодарение на хранително-вкусовия сектор в Европа 450 милиона души имат достъп до безопасна и здравословна храна на достъпни цени. 

Земеделските стопани в ЕС са гръбнакът на продоволствената независимост на Европа и са жизненоважни двигатели на заетостта и устойчивия растеж в селските райони. Те имат основен принос за нашия колективен екологичен преход. Същевременно те са изправени пред предизвикателства като изменението на климата и конкурентния световен пазар. Земеделските стопани в ЕС показаха забележителна устойчивост на фона на пандемията, енергийната криза, последиците от агресивната война на Русия срещу Украйна и високата инфлация.

Portrait of Ursula von der Leyen, President of the European Commission

Всички ние искаме процъфтяващ сектор на храните и селското стопанство в Европа, който носи ползи на нашите земеделски стопани, граждани и ценно природно наследство. С настоящия доклад разполагаме с много солидна основа за разработването на нова визия за храните и селското стопанство в Европа.

Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия
Производителността
е подложена на силен натиск от изменението на климата и тежките метеорологични условия
Над 17 милиона души
работят в селското стопанство в ЕС
57 години
средната възраст на земеделските стопани в ЕС

Приключване на стратегическия диалог

Какво прави ЕС в областта на селското стопанство

В отговор на опасенията на земеделските стопани Комисията представи възможности за намаляване на административната тежест върху тях и работи по действия за подобряване на позицията им във веригата за доставки на храни и за подобряване на правоприлагането по отношение на нелоялни търговски практики. Тя също така даде начало на две проучвания: в рамките на първото земеделските стопани и всички по-малки доставчици от веригата за доставки на храни могат да споделят опита си във връзка с нелоялни търговски практики, а целта на второто е да се съберат мненията на земеделски стопани относно опростяването на някои правила и процедури.

През февруари 2025 г. Комисията представи нова визия за бъдещето на селското стопанство и производството на храни в ЕС, която се основава на заключенията на стратегическия диалог. Нейната цел е изграждане на по-силна и по-иновативна продоволствена система, която е от полза както земеделските стопани, така и за потребителите, както и създаване на привлекателен, конкурентен, устойчив и подготвен за бъдещето сектор, в центъра на който са храната и хората.